Skötselråd över vår målning!

Klicka här för att ladda ner skötselråden som PDF.

Tack för att Ni valde Era möbler från Åmells Möbler i Gnesta AB.

Vi målar våra möbler 2 gånger med en täckande bottenfärg, därefter så penslar vi på en lasyrolja eller borstar möblerna med en asfalt beroende på målningsteknik.
Därefter så lackar vi möblerna 2 gånger med en mattlack som ger färgen dess hållbarhet och lyster. De laserade färgerna är halvmatta och de antikmålade färgerna + vår askgrå lasyr är helmatta.

Rengöring av de lackerade ytorna.

Det är mycket viktigt att man inte gnuggar på ytan för då blir den lätt polerad och det kan uppstå en blankare fläck där man gnuggat.
Då det normalt är en matt eller halvmatt yta så ser inte en blank fläck så trevlig ut.

Om man behöver ta bort smuts från ytan så använd ett svagt
rengöringsmedel i en lätt fuktad trasa och torka lätt på ytan så den inte blir blank. Upprepa gärna med nyfuktad trasa om det skulle behövas så att man inte torkar torrt. Vi brukar använda fönsterputs som vi sprayar på och sedan torkar av.

Där man ofta tar med händer på möblerna som t.ex ovansidan av stolar, framtill på armledare och bordytor mm kan det byggas upp en hinna av smuts & fett som på sikt kan göra lacken mjuk. Ta därför som vana att emellanåt göra rent ytorna med milt rengöringsmedel.

Stearinfläckar och repor:

Om man råkat få stearin på bordet så kan man ta bort så mycket som går utan att skrapa ytan, t.ex. genom att försiktigt skrapa med en nagel. Sedan kan man ta ytterst lite lacknafta på en ren trasa och torka bort stearinresterna. Torka därefter försiktigt med lite tvål och vatten utan att gnida så den feta hinnan från lacknaftan försvinner. Torka sedan försiktigt bort tvål och vatten med en ren fuktad trasa.’

Lacken skyddar färgen och lasyren, men som alla målade ytor så kan givetvis repor uppstå om man drar t.ex. porslin eller annat med vassa kanter över ytan. Därför är det bra om man kontrollerar att det man ställer på borden är slätt under och att man lyfter porslinet istället för att dra det. Vid behov kan man använda filt eller duk.

Vissa gummifötter under apparater kan missfärga ytorna.

Vissa gummifötter som kan finnas under t.ex. radioapparater och
liknande kan vid otur färga av sig på den lackerade ytan och då kan det uppstå en brun fläck i den målade ytan. Ta för vana att inte ställa saker med gummifötter direkt på ytan av t.ex. ett bord. Använd då istället en bomullstrasa eller duk under dessa saker. Ett annat alternativ är att sätta en tejp under gummifötterna.

Fukt:

Under den första tiden när möblernas lack härdar så skall man vara
extra försiktig med fukt. Tänk på att många vaser och krukor kan
släppa igenom fukt om de inte är ordentligt glaserade undertill. Om en kruka står med fukt på ett bord eller liknande kan det uppstå en grå ring där krukan stått p.g.a. att fukten kan tränga in i lacken som då ser mattare ut än normalt. Skulle det ha uppstått så låt ytan stå luftigt utan duk så brukar det succesivt försvinna.

Mörkergulning.

Alla lacker som finns har en tendens att få så kallad mörkergulning. Lackerna som finns idag är väldigt mycket bättre än de som användes för några år sedan, men problemet är inte helt borta. Därför kan det hända att om man förvarar något mörkt under en längre tid kan det bli lite mörkare och med en gulare nyans mot det som får ljus.

Om man t.ex. förvarar de extra skivorna till ett matbord i en mörk
garderob kan det bli färgskillnader som man märker när man tar ut
skivan och skall lägga den i bordet.

Gulningen återgår när möbeln stått framme så den fått ljus igen. Därför ska man tänka på att om man normalt inte har skivorna framme så kan man ta fram dem ett några veckor innan de skall användas. Då återgår färgen så det stämmer bättre när man lägger dem i bordet. Ett alternativ är att skifta skivorna emellanåt om man har flera skivor.

Vi hoppas att Ni är nöjda med Er möbel och att ni kommer trivas med den under många år framöver.